Nikon D3x er utvilsomt et meget bra kamera, med hele 24,5 megapiklser og superb bildekvalitet. Kameraet er imidlertid blitt kritisert for å være alt for høyt priset - en veiledende pris tett opp mot 70.000,-.
Det er verd å merke seg at D3x har eksakt samme oppløsning som Sony α900, et kamera som koster under 25.000. Legg til at Canons nye 5D Mark II ligger enda litt lavere i pris. Sistnevnte er et kamera som også tilbyr full HD-video i overbevisende kvalitet. Så overbevisende at noen velger å teste dette kameraet mot det ypperste på videofronten.
Bottom-line: Nikon spiller et ganske høyt spill med prisingen av D3x. Det eneste som kan forklare det er at man muligens har et noenlunde tilsvarende kamera på beddingen, kanskje et D900, der man bruker mye av den samme elektronikken i et rimeligere hus, slik det ble gjort med Nikon D700, som er et D3 i litt mindre robust innpakning.
Her gjelder det imidlertid Nikon D3x. Digit.no tar testet dette kameraet og konkluderer blant annet som følger:
Selv om både de ytre og indre attributter tilsynelatende er optimale, er det fortsatt mangler ved D3x. Mest savnet er trolig automatisk støvfjerning fra bildebrikken, gjerne kombinert med en bevegelig bildebrikke for å få bildestabilisator på alle objektiver. LCD-skjermen burde dessuten vært utvippbar og dreibar for å øke nytten av Live View og for å beskytte den sårbare skjermoverflaten under røffe opptaksforhold. Innbygd blitz er ikke vanlig på denne kameratypen, men det finnes sikkert en rekke profesjonelle fotografer som vil savne den som nødhjelp. Siden blitzen mangler, burde kameraet i det minste hatt en innebygd AF-lampe som assistanse i lyssvake omgivelser.
D3x er et rendyrket profesjonelt kamera med en bildebrikke i 35 mm fullformat (FX). Med 138 MB bildefiler og hele 24 Mp bildeoppløsning vil kameraet være ideelt for mote, reklame og andre typer fotografering hvor høy oppløsning er viktigere enn ekstremt rask opptakshastighet. Bildebrikkens konstruksjon og prosessorens effektive signalbehandling gjør at D3x faktisk leverer like støyfrie bilder som D3 på alle sammenlignbare lysfølsomheter. Dog er ISO-området noe begrenset i forhold til D3, men ISO 50 - 6400 bør være tilstrekkelig for alle de oppgaver som D3x er beregnet på.
/../
Knapper, brytere, ratt og informasjonspaneler er i hovedsak optimale. Riktignok kan det være vanskelig å se de ulike knappene i mørke, for de er ikke belyst, men alle opptaksknapper og brytere har forskjellig utforming, slik at en erfaren bruker skal kunne føle seg fram til riktig knapp. At søkeren og LCD-skjermen er markedets beste, er mye viktigere, skjønt Live View på en fastmontert skjerm er en nedtur når man ser hvor smart f.eks. Olympus har løst det i E-3 og E-30. Spørsmålet er vel i hvilken grad brukerne av D3x vil bruke Live View i opptakssituasjoner utendørs. Mest trolig blir vel funksjonen begrenset til studiofotografering, vil jeg tro.
D3x virker optimalisert til minste detalj. Ergonomien er eksemplarisk, brukervennligheten likeså, selv om jeg syns Nikons menyer er mindre oversiktlige enn f.eks. Canons. Mange DSLR-kameraer har i dag dobbel kortspalte, som oftest CompactFlash pluss SD eller xD. Nikon D3x har to CF-spalter. Det gir mulighet til å lagre RAW og JPEG hver for seg, lagre på begge kort samtidig eller fortsette på det andre kortet når det første er fullt. Supert!
Nikon D3x er et superkjapt kamera, ikke raskest på alle punkter, men i sum er D3x det kjappeste i sitt slag. På tross av 24,5 mp bildeoppløsning arbeider D3x praktisk talt like raskt som et kamera med halve oppløsningen. Riktignok klarer ikke kameraet mer enn fem bilder i sekundet ved serieopptak på full oppløsning, men med dagens teknologi er det optimalt. Ved de høyeste hastighetene vil dog autofokus være låst til første bilde og kameraet har en begrensning på maksimalt 130 bilder i serien.
D3x blir nok bare en våt en drøm for de fleste halvprofesjonelle og amatører. I disse "krisetider" må nok selv mange profesjonelle fotografer se gjennom finansene før de går til anskaffelse av en D3x. Prislappen på rundt 70.000 kroner for kamerahuset alene virker unektelig skammelig dyrt når man tar utgangspunkt i at Nikon D3 med 12 Mp koster 25.000 mindre og Sony Alpha 900 med samme oppløsning som D3x koster hele 45.000 kroner mindre.
Joda, Nikon D3x leverer definitivt bedre bildekvalitet enn begge de nevnte, men det er dog grenser for hvor mye man skal finne seg i å måtte betale for henholdsvis dobbel oppløsning og et Nikon-emblem. Den høye prisen er den vesentligste årsaken til at totalsummen ikke når høyere enn 83%.
Les hele testen hos Digit.no.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar