Parrot Bebop

Undertegnede hadde mye gøy med Parrots AE Drone 2.0, inntil en solid kras satte en stopper for moroa. Den var nok også mest et leketøy, gitt at videoene i 720p ikke var all verden. Når Parrot nå kommer med Bebop kunne denne i og for seg være kalt AR.Drone 3.0. Men der AR.Drone 2.0 var ganske skrøpelig bygget, er Bebop langt mer solid og med et mye bedre kamera.

Til tross for at dronen virker mer robust enn forgjengeren, veier den det samme, cirka 400 gram. Dette til tross for at den nye versjonen drasser på en ganske stor kameralinse. Bebop har fått tre-aksers akselerometer, gyroskop og magnetometer samt en ultralydsensor og et vertikalt stabiliseringskamera som begge hjelper til med å fastslå flyhøyde og hastighet. Innebygget GNSS (global navigation satellite system) kombinerer posisjonsdata fra både GPS og GLONASS for å stabilisere dronen.

I utgangspunktet styres Parrot Bebop via den samme appen som de små leketøysdronene Rolling Spider og Jumping Sumo. Nemlig FreeFlight 3 som lastes ned gratis til både iOS, Android og Windows Phone. Man bruker altså nettbrett eller smartmobil til å styre dronen, og på enhetens skjerm ser man et live-feed fra Bebops kamera, slik at man så å si kan styre dronen fra førstepersons perspektiv.

Dronen kobles til mobil eller nettbrett via Wi-fi. Bebop skaper sitt eget trådløse nettverk (MIMO 2,4 og 5 GHz), og forbindelsen skulle i følge Parrot ha en rekkevidde på opp til 250 meter. Topphastigheten er over 11 meter per sekund, og maksimal marsjhøyde er knappe 200 meter.


Lyd & Bilde har testet Beebop:

Det innebygde kameraet fortjener stort sett kun ros og anerkjennelse. Som nevnt er det på 14 megapiksler og kan ta video i Full HD-oppløsning, og bilder kan tas i 4096 x 3072 pikslers oppløsning. På tross av fiskeøye-objektivet blir bildene ”flate” og ikke forvrengte, og selv om det blåser kraftig og dronen beveger seg i luften blir både stillbilder og videoer meget skarpe og stabile. Begge deler takket være programvare som i sanntid justerer for feil og forvrengninger. Vil man ha bedre bilder eller video for en drone må man ta steget opp i det profesjonelle segmentet. På forbrukerelektronikkmarkedet blir det ikke bedre enn dette.

Bebop har imidlertid ikke mikrofon, så all video blir lydløs. Kameraet har 8 gigabyte innebygget lagerkapasitet, som merkelig nok ikke kan utvides via minnekort. Det er litt merkelig, da internminne blir fullt raskere enn man løper tørr for batteri hvis man filmer mye under flyvningen.

Parrot Bebop er dyrere enn de fleste andre droner på forbrukerelektronikkmarkedet, men for pengene får man i bunn og grunn et flyvende Full HD-kamera som både kan ta video og bilder i høy oppløsning. Hvis man da ikke akkurat mister forbindelsen er Bebop lynrask og meget lett å styre, og samtidig er den så robust at den ikke faller fra hverandre for et godt ord.


Les testen hos Lyd & Bilde