FOTO: Yannis Kontos/Polaris for Sea Change |
Disse spørsmålene danner utgangspunktet for dokumentarfotoprosjektet Sea Change, som vises i en stor utstilling på Litteraturhuset i perioden 12. januar til 1. februar. Åpningen markeres med fire dager med foredrag, debatt og samtaler under overskriften Det nye Europa. Tretten ledende europeiske fotografer har i løpet av de siste to årene tatt 2500 fotografier, og et utvalg har blitt samlet og publisert i boka som bærer samme navn som prosjektet. Det er den unge europeiske tilværelsen som dokumenteres. Hverdag, politikk, party. Hvordan påvirkes unge mennesker av den pågående økonomiske krisen, og hvilken
virkelighet møter oss i bildene?
PROGRAM
MANDAG 12.01 KL. 10.00-13.00 • AMALIE SKRAM
Foto i forandring | Om fotojournalistikkens vilkår
Mens medievirkeligheten og den visuelle kulturen endrer seg hos en ny generasjon, skjer det også store endringer i mediebedriftene. Hvilke konsekvenser har dette for fotojournalistikken? Og hva har det å si for vårt visuelle minne? Litteraturhuset inviterer til seminar med Monica Allende (bilderedaktør i Sunday Times),Donald Boström (styremedlem i Svenska Fotografers Förbund), Kjerstil Løken Stavrum (generalsekretær i Norsk Presseforbund) og Jocelyn Bain Hogg (fotograf og fotoredaktør for Sea Change). Moderator erHarald Birkevold, journalist i Stavanger Aftenblad og initiativtaker til Sea Change.
MANDAG 12.01 KL. 18.00 • WERGELAND
Fremtiden er den stien du ikke venter deg | Åpningsforedrag ved Silvia Avallone
Når fabrikkene stenger og en epoke er over, og alt du trodde på som barn, har gått opp i røyk, er det å tørre å prøve nye veier med et vanvidds mot det eneste som er igjen, der du må forestille deg noe som ennå ikke finnes. (Silvia Avallone)
For første gang i historien er unge italieneres framtidsutsikter dårligere enn de foreldrene deres hadde. Industrien er stort sett lagt ned, arbeidsledigheten tynger, landet er slitent. Det er ikke det gode italienske livet forfatter Silvia Avallone skriver om. Derimot er hennes prosa en presis skildring av et land i krise. Hun skapte furore med debutromanen Stål . Kulturredaktøren i svenske Aftonbladet, Åsa Linderborg, kalte den en «sensasjonelt bra debut», og romanen ble senere nominert til den prestisjetunge STREGA-prisen.
Hennes nye roman Marina Bellezza har også vakt oppsikt i Italia og utkommer nå på norsk. Romanen befester Avallones posisjon som en av de viktigste yngre europeiske forfatterne, og til tross for at fokus er på harde hverdager, skriver hun også om et potensial for endring og håp. Unge mennesker finner nye stier å gå når tidligere generasjoners opptråkkete løyper ikke lenger er farbare. I dette foredraget forteller hun om sitt syn på nåtid og framtid i sitt hjemland.
Foredraget holdes på italiensk og simultanoversettes til norsk. NB! Foredraget var opprinnelig annonsert med simultanoversettelse til engelsk. Pga. foredragets natur og for å sikre en best mulig oversettelse vil det bli tolket til norsk.
MANDAG 12.01 KL. 19.00 • WERGELAND
Europa i bilder | Pep Bonet, Jocelyn Bain Hogg, Maciek Nabrdalik og Tommy Ellingsen om Sea Change
Under fotodokumentarfestivalen DOK 12 på Litteraturhuset ble ideen til fotodokumentaren Sea Change unnfanget. Ideen hentet inspirasjon fra det store amerikanske fotoprosjektet som ble initiert av Roosevelt-administrasjonen i midten av 1930-årene. Den gangen ble fotografer sendt ut for å dokumentere hvordan folk ble berørt av den amerikanske depresjonen. I Sea Changes fotoprosjekt er det unge europeeres liv som står i fokus. Hvordan har fotografene opplevd den virkeligheten de skildrer i sine bilder?
Harald Birkevold er journalist i Stavanger Aftenblad og en av initiativtakerne til Sea Change. Nå snakker han med fotografene Pep Bonet fra Spania, Maciek Nabrdalik fra Polen, Jocelyn Bain Hogg fra Storbritannia og norsk-islandske Tommy Ellingsen. Bonet er et av de yngste stjerneskuddene i europeisk dokumentarfoto. Nabrdalik er kanskje den med tydeligst energi og framtidshåp, mens Hogg skildrer hardere britiske ungdomsmiljøer. Ellingsen er en ung, fremadstormende frilansfotograf som vant Årets bilde 2011 for sin forevigelse av det første møtet mellom Jens Stoltenberg og Eskil Pedersen etter Utøya. Fire fotografer med tydelige signaturer som høster stor anerkjennelse for sine bilder. Hva forteller bildene deres om det unge Europa?
TIRSDAG 13.01 KL. 18.00 • WERGELAND
En generasjon i krise | Silvia Avallone, Undine Zimmer og Kajsa Ekis Ekman
Hvordan påvirkes framtidsutsiktene til en ung, mindre privilegert generasjon av at man er arbeidsledig og ikke har funnet seg sin plass når man er midt i trettiårene? (Undine Zimmer)
Tyskland trekkes ofte fram som ett av de landene som har taklet den økonomiske krisen best, og arbeidsledigheten er lav sammenliknet med andre europeiske land. Likevel er en million mennesker permanent utenfor det tyske arbeidslivet, og ulikhetene vokser også her.
Undine Zimmer har fått mye oppmerksomhet i hjemlandet med boka Nicht von schlechten Eltern – Meine Hartz-IV-Familie der hun forteller om sin oppvekst med to arbeidsløse foreldre som overlever på ulike stigmatiserende trygdeordninger, og en ung tilværelse i samfunnets randsone. Den svenske journalistenKajsa Ekis Ekman har i boka Skulden. Eurokrisen sett från Aten tatt for seg den moderne greske tragedien om Hellas. Hvordan forklare krisen som har destabilisert et helt land, sendt store deler av befolkningen ut i arbeidsløshet og fattigdom og fått unge grekere til å emigrere i tusentall? Ekmans kritikerroste bok er nå oversatt til gresk. Forfatter Silvia Avallone
TIRSDAG 13.01 KL. 20.00 • WERELAND
Europa i endring | Geert Mak og Simen Ekern
Ethvert stadium av det 20. århundre blir ett eller annet sted opplevd og gjenopplevd. På fergene i Istanbul er det alltid 1948. I Lisboa er det 1956. På Gare de Lyon i Paris er det 2020. I Budapest har unge menn ansiktene til våre fedre. (Geert Mak)
Den nederlandske journalisten og sakprosaforfatteren Geert Mak er særlig kjent for sin bestselger Europa. En reise gjennom det 20. århundret, som ble publisert første gang i 2004. Boka ble skrevet etter at Mak hadde reist rundt på det europeiske kontinentet i ett år, og har siden også blitt populær som TV-serie.
Hva tenker Mak om de endringene Europa har gått gjennom de senere årene som følge av den økonomiske krisen? HVa med de store generasjonsforskjellene som nå vokser fram på vårt kontinent? På Litteraturhuset møter Mak sin yngre forfatterkollega Simen Ekern, som er aktuell med boka Europeere, om de politiske konsekvensene av krisen som har rammet Europa.
ONSDAG 14.01 KL. 18.00 • WERGELAND
Politikken vender tilbake. Foredrag ved Luuk van Middelaar
Hvordan forholder EU seg til den økonomiske krisen, og hvordan endres unionen som følge av utfordringene Europa står overfor?
Den nederlandske filosofen, politikeren og historikeren Luuk van Middelaar har vært rådgiver og taleskriver for Europarådets president Herman Van Rompuy siden 2010 og stod blant annet bak takketalen da EU ble tildelt Nobels fredspris i 2012. Hans utgivelse The Passage to Europe. How a Continent Became a Union ble hedret med den europeiske bokprisen 2012 og ser nærmere på dynamikken og spenningen i EU-prosjektet fra unionens etablering og fram til i dag. Nå foredrar Middelaar om EUs historiske og framtidige betydning.
Forfatter og Brageprisvinner Simen Ekern er bokaktuell med Europeere, som først og fremst tar for seg de politiske konsekvensene av den økonomiske krisen. Han har fulgt utviklingen i Europa tett både fra Brüssel og Roma, der han er bosatt nå. Før Middelaars foredrag vil han gi en utlendig nordmanns perspektiv på Europa-debatten og ideen om Europa.
ONSDAG 14.01 KL. 20.00 • WERGELAND
Europas framtid | Syriza-guvernør Rena Dourou og Luuk van Middelaar
Hvor står det europeiske prosjektet nå, i januar 2015? Er den europeiske finanskrisen også å regne som en legitimitetskrise for EU?
Rena Dourou er gresk politiker fra det venstreradikale partiet Syriza, og skapte furore da hun i mai 2014 ble valgt til guvernør i Hellas’ største region, Attika. Nå arbeides det hardt i hennes hjemland for å få Hellas tilbake igjen på banen som nasjon. Hva gikk galt, og hva skal til for å få landet ut av den bakevja som euroen og manglende politisk styring har skapt? Luuk van Middelaar er nederlandsk historiker, politiker og filosof. Han har vært rådgiver og taleskriver for Europarådets president Herman Van Rompuy siden 2010, og har skrevet om EUs historie og unionens styrker og utfordringer.
Denne kvelden innleder Dourou om EU og Europa sett fra Hellas. Deretter vil hun og Middelaar debattere veien videre for det europeiske samarbeidet. Er EU egnet for å løse krisen, eller er det nasjonalstatenes tilbakekomst som kan gjøre det? Forfatter og journalist Simen Ekern er debattleder.
TORSDAG 15.01 KL. 10.00-13.00 • AMALIE SKRAM
The Rise of the European Consolidation State | Seminar med Wolfgang Streeck, Lars Mjøset og Jon Erik Dølvik
Se omtale her.
TORSDAG 15.01 KL. 18.00 • WERGELAND
Kapitalisme og demokrati | Wolfgang Streeck møter Bent Sofus Tranøy
Europas demokrati forvitrer under kapitalismen. Det er det knallharde budskapet i Wolfgang Streecks bokKjøpt tid. Den demokratiske kapitalismens utsatte krise, der han beskriver hvordan økonomien har utviklet seg i etterkrigstidas Europa. Et tvangsekteskap ble inngått mellom kapitalisme og demokrati i kjølvannet av andre verdenskrig. Kapitalismens krefter ble lenge begrenset av en sterk arbeiderbevegelse og nasjonal kontroll. Siden 1970-tallet, med en stadig økende liberalisering av de europeiske økonomiene, har disse kreftene i stadig større grad blitt sluppet løs, der resultatet er den europeiske økonomiske krisen.
Streeck, som er professor i sosiologi og direktør for Max-Planck-Institut für Gesellschaftsforschung ved universitetet i Köln, har vakt stor oppsikt i Tyskland og internasjonalt med boka Kjøpt tid og er blitt omtalt som en tysk Thomas Piketty. Nå møter han samfunnsviter og forfatter Bent Sofus Tranøy til en samtale om det europeiske økonomiske systemet og dets framtid. Hvordan var forholdet mellom økonomi og demokrati før krisen, og hvordan står saken nå?
Tidligere denne dagen deltar Streeck i et faglig seminar om samme tema. Mer informasjon kommer.
TORSDAG 15.01 KL. 20.00 • WERGELAND
Spise sove dø | Filmvisning med innledning av Ellen Engelstad
Jeg ville lage en film om menneskene som jeg alltid har elsket, men samtidig skammet meg over at jeg er en del av. Jeg ville ha revansj på alle som påstår at det ikke finnes noen klasser i vårt samfunn, og at alle har like forutsetninger. (Regissør Gabriela Pichler)
Ingen pakker salat like kjapt som tenåringsjenta Raša. Hun kan veie 100 gram ruccola kun med blikket. Men nå skal fabrikken skjære ned staben, og noen må få sparken. Spise sove dø er den svenske regissøren Gabriela Pichlers debutfilm og fikk en sjeldent hjertelig mottakelse da den kom ut i 2012. Faktisk gjorde filmen storeslem på den gjeve svenske Guldbagge-utdelingen og fikk pris både for beste film, beste regi, beste manus og beste kvinnelige hovedrolle. Den vant også publikumsprisen på filmfestivalen i Venezia.
Filmen presenteres av redaktør for Manifests tidsskrift og tidligere filmkritiker i Klassekampen Ellen Engelstad. Innledningen vil holdes på norsk og filmen vil bli vist med norske undertekster.
Sea Change: Det nye Europa - Litteraturhuset
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar