Nå har riktignok Panasonic nettopp lansert G6, men forgjengeren G5 er fortsatt i handelen og det til en hyggelig pris.
Geir Brekke har testet G5, og som vanlig er dette leseverdige og ikke minst severdige tester. Jeg gjentar det gjerne: tester basert på praktisk bruk er alltid å foretrekke, særlig når de ledsages av bilder som de Brekke leverer.
G5 tilbyr en kombinasjonen av et kompakt kamerahus og et stort søkerbilde, noe som gjør at kameraet skiller seg ut blant modeller med redusert brikkestørrelse. Selv om kameraet er svært kompakt er likevel den fysiske betjeningen like enkel som på andre, større kameramodeller.
Lumix G5 lider dessverre også av samme problem som mange andre «moderne» kameraer: Batterikapasiteten viser seg å være svært begrenset. En annen ting er batteriladerens dimensjoner, som begynner å nærme seg kamerahuset i volum og størrelse.
Brekke fortsetter: I dag hører vi jevnlig om nye kameramodeller som tilbyr astronomiske ISO-verdier, og selv Lumix G5 (med sin relativt beskjedne bildebrikke) tilbyr ISO12800. Personlig synes jeg imidlertid at ISO6400 er høyeste brukbare følsomhet.
I de fleste situasjoner forsøker jeg å holde meg under ISO3200 med Lumix G5, og helst bør man holde seg på ISO1600 eller lavere hvis man ønsker opptak med et tilstrekkelig dynamisk spenn som tåler senere justeringer. Det er her lysstyrken til de faste MicroFour Third-objektivene kommer inn som et kompenserende tiltak. På grunn av kameraet sin brikkestørrelse gir f/2,0 samme dybdeskarphet som et 24x36mm-kamera gir ved f/4,0 (forutsatt samme standpunkt og samme motivutsnitt), dermed får god lysstyrke dobbel verdi på dette kameraet.
På mange måter synes jeg at det er for stor fokus på ISO-egenskaper og for liten oppmerksomhet knyttet til andre forhold som har mye større innvirkning på utstyrets reelle, fotografiske muligheter. Hva hjelper det vel å kunne skru kameraet til ISO12600 hvis man bruker objektiver med f/4,0 eller f/5,6 som beste lysstyrke?
Gleden ved å bruke Lumix G5 er først og fremst kombinasjonen kompakt kamera og kompakt, lyssterk optikk i samspill med et stort søkerbilde. Og selv om jeg synes søkeren lider under videosøkerens karakteristiske, visuelle begrensninger, er den faktisk like stor som den som sitter i Canon 5D/6D og Nikon D700/D800. Og fordi et stort søkerbilde betyr at man får en god nærhetsfølelse til motivet er denne videosøkeren akseptabel i bruk.
Kilde: Foto.no - Skråblikk: Lumix G5
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar