Når Christian Ringnes tilbys en indrefilet av hovedstaden til å eksponere skulptursamlingen sin, må vi kreve at Stein Erik Hagen får tilsvarende kremplass til fotosamlingen, skriver Karianne Bjellås Gilje i et debattinnlegg i Dagbladet.
I Stockholm åpnet «Fotografiska» åpnet i mai 2010, og har på ett år hatt over 370 000 besøkende. Bare forrige helg var 5000 innom for å oppleve 200 verk av amerikanske Robert Mapplethorpe. I Norge mest kjent fordi en av landets rikeste menn, Stein Erik Hagen, har verdens største Mapplethorpe-samling - riktignok ifølge Dagbladet en «godt bevart hemmelighet».
Men det finnes bedre bevarte fotohemmeligheter her til lands. For ti år siden, i mai 2001, åpnet ”«Norsk museum for fotografi - Preus fotomuseum» dørene. Samlingen skulle være én bærebjelke i et nytt, nasjonalt fotomuseum, der Norges befolkning og andre besøkende blant annet skulle få se det ypperste i norsk og utenlandsk dokumentarfotografi. Siden museet åpnet for ti år siden, har kun totalt 105 000 besøkende funnet svaret. I gjennomsnitt 10 000 i året, det samme som «Fotografiska» har på to helger!
Et nasjonalt fotomuseum så bortgjemt for et nasjonalt og internasjonalt publikum som det er mulig, har vist seg å funke til stryk, tross solid samling, gode enkeltutstillinger, og sikkert hardtarbeidende stab.
Glemte jeg å nevne at «Fotografiska» er hundre prosent privatfinansiert? Etter ett år går driften med 70 prosent billettinntekter/30 prosent støtte fra private. I Norge er det liten tradisjon for slikt, og et håp er at vi vil få en bedre mix av private og offentlige initiativer på kulturfeltet.
Munchmuseet flytter inn i nye lokaler i Bjørvika årsskiftet 2014/15. Dermed er det duket for et knallsterkt fotomuseum i ombygde Munch-lokaler på Tøyen. Skal vi si om ca fem år?
Kilde: Dagbladet.no
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar