Useriøse pristildelinger

Bransjepriser er noe en skal nærme seg med en viss skepsis, da det lett blir samrøre mellom økonomiske interesser og produktenes kvaliteter.

I 2007 skrev jeg om tildelingen av TIPA Awards: "... dette dreier seg om gode kamera /../, men samtidig synes det noe pussig at samtlige toneangivende leverandører er representert.", mens tidligere redaktør i Digit.no, Kai Thon, skrev : "... bare de aller nyeste produktene er "best". Noen er til og med så nye at de ikke finnes i ferdig versjon enda, så det må være lov å spørre hvilke kriterier som er lagt til grunn for å bedømme produktenes kvalitet og ytelse."

Ting har dessverre ikke bedret seg siden den gang. Toralf Sandåker skriver i Fotografi.no at TIPA (fremdeles) fører leserne bak lyset gjennom å dele ut priser til produkter før de er tilgjengelig for test.

EISAs regler er i utgangspunktet klare, og kan leses på nettstedet til EISA.

- Derfor er det trist å se at kolleger vi kjenner både som kompetente og kritiske i andre sammenhenger, bidrar til å gi priser generelt et dårlig rykte, skriver Sandåker. Han er snill med sine "kolleger". Ren tale er vel at det blir stadig tydeligere at flere europeiske fototidsskrifter rett og slett lar seg kjøpe.

I år gjelder dette, ifølge Sandåker, TIPAs priser til Panasonic Lumix DMC-G2 og Adobe Photoshop CS5. Disse produktene ble tildelt priser før det var mulig å teste.

- Kanskje er produktene utmerket, men når kameraet beviselig foreligger først en uke etter at TIPA har bestemt seg for å gi det en pris, sier det seg selv at prisen umulig kan basere seg på seriøse tester av TIPAs medlemmer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar