Nordic Light - programmet begynner å komme på plass


Foto: Marc Riboud
Nordic Light Internatonal Festival kan allerede i høst glede publikum med en gjesteliste fylt av en rekke store navn, som på hver sin unike måte har vært med på å definere den fotografiske historielinjen.

Marc Riboud

Etter å ha gjort ferdig sin militære tjeneste reiste Marc Riboud til Paris for å møte Henri Cartier-Bresson og Robert Capa, grunnleggerne av tidenes mest annerkjente fotobyrå Magnum. Han ble selv medlem i 1952, da hans evne til å fange livets forbipasserende øyeblikk ikke var mulig å la gå til spille.

Riboud er den siste gjenlevende av de store franske humanistiske fotografene som skildret gatelivet i etterkrigstiden. En sterk identitet av den tiden ligger i bildene til Marc Riboud. Han er en av verdens store fotografiske ikoner.

Kurator og Magnum fotograf Stuart Franklin

Magnum fotograf Stuart Franklin tar, nok en gang, turen til den vakre kystbyen, denne gangen som kurator. Med seg har han den omstridte fotoutstillingen Point of No Return, hvor 12 palestinske fotografer viser bilder tatt under det 22 dager lange angrepet på Gazastripen, julen 2008.

Utstillingen hadde urpremiere ved Noorderlichtfestivalen i Nederland 2009, men kom ikke helt til sin rette da nyhetsbyrået AP stoppet produksjonen av utstillingskatalogen, pågrunn av Franklin sitt "for politisk favorisende" innlegg. Nordic Light ønsker å, ved å stille ut bildene og dessuten publisere teksten, sette fokus og åpne for debatt rundt det brennhete temaet ytringsfrihet.

Krigsfotograf Romano Cagnoni

Den italienske krigsfotografen Romano Cagnoni har reist verden rundt og vært vitne til hendelser som har forandret verdenshistorien. Blant annet var han den første fotografen som fikk innpass i Nord Vietnam året 1965, i følge med journalisten James Cameron. Han er også den første fotografen som noen gang har stilt opp med fullt studioutstyr i en krigssone for å kunne fotografere soldater i krig med blitz og lamper. På Nordic Light får publikum møte fotografen, høre om hans historie og selvfølgelig sett en rekke av hans beste bilder.

Bill Atkinson

Allerede som 10-åring oppdaget Bill Atkinson magien ved naturfotografi og så snart han hadde sjansen beveget han seg ut i det fjerne og nære for å se løv falle fra trærne, solen treffe unike steiner og for å sette naturøyeblikk innenfor 4 rammer. Etter å ha arbeidet med bilder i årevis, har fotografen også utviklet seg innenfor printing.

Atkinson har også utviklet til å bli en guru inne printing og ny teknologi. Han er medlem av det opprinnelige Macintosh teamet og laget det første utkastet til QuickDram, MacPaint og Hypercard software, hvilket han også ved senere anledning har vært med på å utvikle videre. Det finnes få begrensinger for hva denne mannen kan lære publikum og interesserte i løpet av Nordic Light 2010.

Jan Saudek


Foto: Jan Saudek. Focus gallery, Köln, www.infocusgalerie.com
Det er en stor ære for Nordic Light International Festival of Photography å kunne presentere den første Jan Saudek utstillingen. Saudek er fotografen som har bidratt med å gi Øst-Europa et helt eget kapittel i fotohistorieboka. Hans håndkolorerte fotografier med morbid innhold er godt kjent langt utenfor Tjekkias landegrenser, hvilke han sjeldent krysser. Det er med andre ord umulig for Nordic Light å love hans tilstedeværelse, men å vise fram hans bilde kan festivalen skryte på seg. Og det for første gang i Norge.

Nordic Light Events - International Festival of Photography

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar