Fujifilm FinePix F200 EXR

Fujifilm FinePix F200 EXR er det første kameraet med Fujifilms egen "Super CCD EXR"-teknologi.

Kameraet tilpasser CCD brikken etter forholdene der bildet blir tatt. Dette oppnås ved å kombinerer signalene fra sensorens piksler, slik at man ved å redusere oppløsningen får bedre støyegenskaper.

Digit.no har testet Fujifilm FinePix F200 EXR, og konkluderer blant annet som følger:

Helhetsinntrykket av Fujifilm FinePix F200EXR er ikke så entydig positiv som forventet. Spørsmålet er hva man skal vektlegge. Om man utelukkende skal vurdere bildekvalitet, er det knapt noe kompaktkamera i denne prisklassen som kan måle seg med F200EXR. Den nye Super CCD EXR bildebrikken er utvilsomt et skritt i riktig retning, men om det er riktig å plassere den i et såpass enkelt kompaktkamera, kan diskuteres. For å utnytte brikkens potensial forventer Fujifilm at brukeren forstår poenget med dens egenskaper, noe som er høyst tvilsomt blant kjøpere av denne kameratypen. Redningsplanken for uerfarne er å velge EXR Auto og la kameraet bestemme hvilken EXR-innstilling som passer best til motivet.

Etter all reklamen for stadig høyere oppløsning, vil nok mange føle det helt "nødvendig" å utnytte kameraets 12 Mp bildeoppløsning, men det er ved 6 Mp (som er mer enn tilstrekkelig for folk flest) at kameraet virkelig overgår konkurrentene. Om man insisterer på å bruke 12 Mp, er det faktisk likegyldig om man velger F100fd eller F200EXR. Både målinger og visuell evaluering på skjerm og utskrifter viser at EXR-brikken da gir ubetydelig gevinst.
/../
Totalt sett er FinePix F200EXR et relativt velutstyrt kompaktkamera som, i de rette hender, kan levere klassens høyeste bildekvalitet. Aller best blir bildene i 6 Mp oppløsning, men også ved 12 Mp er F200EXR best i sin prisklasse rundt 3.500 kroner, dog bare et hår bedre enn søstermodellen F100fd. Med markedets beste bildebrikke, ville F200EXR vært optimalt om det også hadde levert RAW-filer.

Og til slutt, om konstruktørene hos Fujifilm hadde brukt produktene i praksis, ikke bare sett på designtegningene sine, ville de forstått at kameraet trenger en aldri så liten grepskant, de ville flyttet blitzen til den andre siden (eller lagd en oppvippbar blitz) og valgt stål framfor aluminium. Vekten er tross alt ikke så viktig som holdbarheten.

Skjønt, noe skal de jo ha som forbedringer på neste modell også, og med Super CCD EXR som grunnlag, kan det bli et veldig gledelig bekjentskap.


Les hele testen hos Digit.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar