Panasonic Lumix G1

Panasonic Lumix G1 er det første systemkameraet på markedet med en elektronisk søker, og hvor hele speilhuset er fjernet. Blant fordeler er færre bevegelige deler, samt mulighet til å vise ulike typer informasjon direkte i søkerbildet. Kameraet er det første på markedet basert på Micro Four Thirds standarden.

Panasonic G1 har kontinuerlig Live View og søker med SuperVGA-oppløsning, hvilket nødvendigvis betyr at elektronikken allerede håndterer videosignaler. Desto mer merkelig er det at G1 ikke har mulighet for opptak av HD-video. Det kan nesten virke som om Panasonic har hatt det så travelt med å få kameraet på markedet at denne funksjonen har blitt ofret i farten. Uansett måtte de straks krype til korset og love en oppdatert modell med HD-video, tidlig i 2009, med den konsekvens at en rekke potensielle kunder trolig sitter på gjerdet.

Foreløpig er det mildt sagt sparsomt med objektiver til dette kameraet, men husk at det samme ble sagt da Olympus dro i gang med Four Thirds for noen år siden. I dag får du et svært godt utvalg kvalitestoptikk til denne kamerastandarden. Med andre ord: her kommer det mer.

Spørsmålet er snarere hvor lang tid det vil ta før Canon og Nikon kaster sine øyne på dette segmentet (systemkamera uten speilsøker). Dersom Olympus og Panasonic får råde grunnen alene spår jeg at de vil kapre en betydelig nisje i kameramarkedet. En nisje som kan vise seg å ha det største potensialet i tiden fremover.

Akam har testet Panasonic G1 med standardzoomen 14-45mm F3.5-5.6 O.I.S og konkluderer som følger:

... vi er overbevist. G1 har en søker som er den beste elektroniske søkeren vi har sett så langt, og marginen til nest beste er enorm! Oppløsning er mye høyere og den er like stor som speilreflekssøkerne i samme prisklasse.

Autofokusen fungerer også bra. Den er presis og like rask som på de beste kompaktkameraene. Sammenlignet med speilreflekser henger den også godt med for enkeltbilder, men fordi søkerbildet forsvinner mens G1 tar seriebilder er G1 ikke spesielt bra på dette området.

Bildekvalitetstestene ga ingen store overraskelser. Det sitter tross alt en FourThirds-sensor i kameraet og det er ingen grunn til at bildekvaliteten skulle være noe dårligere enn på speilrefleksmodellene fra Olympus og Panasonic. Sensoren er riktignok en ny generasjon hvor oppløsningen er øket fra 10 til 12 megapiksler, men G1 ga bra bildekvalitet ved lave og middels ISO-verdier. Vi sammenlignet en del med Canon 450D som også har 12MP, og på de høyeste ISO-innstillingene var Canon-bildene mindre preget av støy og støyfjerning. Vi synes likevel at ISO 800 og 1600-bildene er brukbare til mange formål.

Normalzoomen er utstyrt med bildestabilisator, er imponerende liten, har vel 3x zoom og fungerte veldig bra. Byggekvaliteten er klart bedre enn for eksempel på Canons 18-55mm normalzoom. Men det er dessverre ganske tynt med optikk til G1 i øyeblikket (november 2008) og noe potensielle G1-kjøpere bør tenke på. I tillegg til normalzoomen finnes en 45-200mm telezoom, og det betyr at området tilsvarende 28-400mm er dekket, men det er også alt. Standard FourThirds-objektiver kan brukes, men de fleste vil ikke gi autofokus med G1. I tillegg krever de en adapter så vi oppfatter dette som en nødløsning. Panasonic har en egen side som viser kompatibilitet med G1 her og det er deprimerende lesning. Både Panasonics utvalg av objektiver (de lover tre nye i 2009) og kompatibilitet med andre FourThirds-objektiver vil utvilsomt bli bedre, men ingen eksisterende FourThirds-objektiv vil få full funksjonalitet med G1.
/../
G1 er annerledes, på noen områder like bra som et speilrefleks, på noen dårligere og noen bedre. Vi har ingen problemer med å anbefale G1 selv om dette er første generasjon av et produkt, for G1 er bra selv om det opplagt vil komme ennå bedre versjoner. Vi har nevnt lite utvalg av objektiver som negativt for G1, men største hindringen i øyeblikket er nok prisen. Da vi sjekket priser i slutten av november 2008 lå prisene på 6500 til 7000 for G1 med normalzoomen og det er ganske dyrt. For den prisen får du alle entry level speilreflekser, inklusiv mange modeller med to objektiv - og en god del penger til overs. Du kan også få mellomklasse modeller som Canon 40D og nesten et Nikon D90 eller Pentax K20D for samme pris og selv om G1 er bra på mange måter er speilrefleksene fortsatt bedre på seriebilder. G1s fordeler er størrelse, vekt og veldig bra Live View - for de som foretrekker det.

Les hele testen hos Akam.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar