Nikon D90

Nikon D90 er det første D-SLR i mellomklassen som tilbyr filmfunksjon som lar deg ta opp i HD-kvalitet (720p). D90 har arvet bildekvaliteten og mange av funksjonene fra Nikon D300, samt LCD-skjerm fra D700.

Den generelle bildekvaliteten er fremragende, men det er likevel grunn til å spørre om D90 er verdt prishoppet opp fra D60, samt om prisforskjellen opp til D300 er for liten. Videofunksjonen er D90s unike egenskap blant Nikonkameraene, men denne funksjonen fungerer kun uten autofokus, noe som medfører at bruksområdet blir temmelig beskjedent.

Digit.no har testet Nikon D90:

Kamerahuset har den velkjente utformingen som Nikon-eiere lovpriser og D90 vil derfor falle rett i fingrene på en erfaren Nikon-bruker. Bruker som ennå ikke har "sett Nikon-lyset" vil heller ikke føle seg bortkommen på en D90, selv om menyene og visse innstillinger kan virke uvant.
/../
Søkeren er en betydelig forbedring i forhold til forgjengeren D80 og i forhold til lillebroren D60, praktisk talt identisk til D300. Imidlertid er dioptrijusteringen temmelig begrenset. LCD-skjermens størrelse og oppløsning er helt i toppklasse. D90 har ellers en rekke praktiske funksjoner for å gjøre betjeningen så enkel og brukervennlig som mulig, enten man er nybegynner eller erfaren. Separat knapp for alternative opptak, programmerbar funksjonsknapp, infovisning på LCD-skjermen med mulighet for direkte innstillinger (i alle fall nesten direkte), bøttevis av selektive kamerafunksjoner (som begrensing av Auto ISO, selvbestemt "min meny"), lampe framfor pulserende blitz for AF-assistanse, trådløs blitzkontroll med den innebygde blitzen osv.

Oppgraderingen til 12 Mp er for mange et betydelig framskritt, men i de fleste tilfeller vil medaljen også ha en bakside, nemlig økt bildestøy. Våre målinger viser at Nikon D90 i en viss grad "lider" under den samme relasjonen, men det interessante er at Nikons Expeed prosessor åpenbart kamuflerer bildestøyen så effektivt at den knapt er synlig i bildene, spesielt om man bearbeider RAW-filene i en effektiv RAW-konverter. Særlig ved de høye ISO-verdiene er støynivået overraskende lavt.

Et punkt en D90-kjøper bør utforske nærmere, er i hvilken grad man syns den evaluerende lysmålingen gir tilfredsstillende eksponering, eller om den bør trimmes ned for å unngå at høylys brenner ut ved JPEG-opptak. Forøvrig bør man definitivt unngå JPEG-kvalitetene Normal og Basic, hvis mulig, fordi komprimeringen er så hard at den lett kan gi synlige skader, særlig Basic.

Nikon D90 er en fryd å arbeide med. Alle funksjoner arbeider raskt og effektivt (med unntak for autofokusen ved Live View, som kan være en plage...), kameraet gir god topphastighet ved serieopptak og 100 bilder i JPEG eller 11 bilder i RAW bør også være tilstrekkelig for de fleste. Oppstarten, bildelagringen, etterkontrollen og bildevisningen er så kjappe at de i praksis oppleves som momentane. Batterikapasiteten er også meget tilfredsstillende.
/../
Jeg er generelt bare middels begeistret for kameraer i mellomklassen. Vanligvis tar de ikke bedre bilder enn de billigste modellene og ofte må man betale urimelig mye for de ekstra egenskapene og finessene man får. Om økonomien er stram kan det derfor være lurt å velge en billigere kameramodell og heller bruke pengene på førsteklasses optikk. Det hjelper lite med et godt kamera hvis objektivet er dårlig. Hvis finansieringen ikke er et vesentlig hinder, bør man glemme videofunksjonen i D90 og heller overveie Nikon D300.


Les hele testen hos Digit.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar