Veiledende pris synes å være satt noe høyt (6500,- ved introduksjonen), men denne vil nok raskt tilpasse seg de konkurrerende modellene i denne klassen.
Digit.no har testet Fujifilm S100FS, og konkluderer blant annet slik:
Ikke bare ville jeg fått et kamera som bruksmessig ville gi de samme valgene som et speilrefleks, jeg ville også fått et kamera med alle brennviddene jeg ville hatt behov for, inkludert makro og optisk bildestabilisator. Dessuten vil et fast megazoom-objektiv eliminere problemet med støv på bildene. 11 Mp oppløsning ville vært mer enn nok for mine behov, skjønt kameraet leverer også 22 Mp RAW-filer, som kan være greit å ha som et alternativ. At LCD-skjermen er utvippbar ville jeg også tatt med på plussiden, da det vil gi større fleksibilitet når skjermen brukes som søker.
Bruksmessig er det altså hovedsakelig utelukkende fordeler med S100FS kontra et speilrefleks, om vi ser bort fra at en speilreflekssøker er både større og klarere enn den elektroniske søkeren i S100FS. Jeg har også merket meg noen få svakheter som ikke betyr all verden, men som allikevel irriterer, som at varsellampen blir skjult av tommelen når man holder kameraet på vanlig måte, at valget for RAW er idiotisk tungvint og at dekslet over kontaktpanelet sitter dårlig.
For mange vil muligheten for videoopptak være et pluss, en funksjon man ikke får med et speilrefleks. At kameraet kan bruke både xD- og SD-kort ville jeg personlig ikke lagt særlig vekt på, da jeg konsekvent ville valgt SD-kort fordi de er raskere og mer utbredt. Dog ville jeg satt et lite pluss ved 25 MB internminne og ytterligere et pluss ved at kameraet har kontakt for synkronisering av studioblitz via kabel.
Fullt så positivt blir det ikke når man skal evaluere bildekvaliteten, spesielt ikke ved høy lysfølsomhet. Objektivet har generelt svært gode ytelser, langt bedre enn man kunne forvente i en zoom som spenner over så stort område som 28 mm vidvinkel til 400 mm tele. Den eneste svakheten av betydning er feilbrytningen av farger, som jeg skulle ønske man kunne fjerne i det vedlagte FinePix Studio-programmet.
Bildestøyen er vesentlig kraftigere fra S100FS enn fra et tilsvarende speilrefleks, men om man sammenligner med et tilsvarende megazoom-kamera, leverer S100FS mindre bildestøy ved høye lysfølsomheter takket være en større og mer avansert bildebrikke.
/../
Alt har sin pris og det er til sist summen av plusser og minuser som må oppveises mot prislappen. Naturligvis er det ting ved S100FS som kunne vært bedre, men når alt kommer til alt er det vanskelig å finne en konkurrent som byr på egenskaper og ytelser av samme kaliber, til en tilsvarende pris. Jeg syns rett og slett at Fujifilm har truffet blink med Finepix S100FS. Når et kamera dekker nær sagt enhver fotografisk situasjon og leverer en bildekvalitet de færreste vil ha noe utsette på og til en pris de fleste kan bære, må man kunne si at Fujifilm har utført oppdraget på en eksemplarisk måte - "mission accomplished".
Les hele testen hos Digit.no.
Akam.no har også testet , og konkluderer blant annet som følger:
Fujifilm har laget en funksjon de kaller "Film Simulering" (det er der fs i navnet kommer fra) og det er ved å bytte ”filmtype” at Fujifilm ser for seg at man endrer egenskapene til JPG-filene. Standard er Provia som gir ganske nøytrale farger og kontrast. Velvia gir mer fargemetning, mens innstillingene Soft og Portrett er selvforklarende. Funksjonen virker for så vidt som spesifisert, men vi ser ikke helt hvorfor Fujifilm bruker filmsimulering som begrep mens stadig færre brukere har noe forhold til lysbildefilmene det refereres til. S100fs gir forøvrig mulighet for "Film Simulation Bracketing" hvor kameraet tar tre bilder med henholdsvis Provia, Velvia og Soft-innstillinger.
Fujifilms reklame lover en til to ekstra EV dynamisk omfang ved bruk av funksjonene DR200 og DR400 - og det virker. Funksjonen reduserer faren for utbrente høylys, men det koster litt i form av mer støy, spesielt i mørke områder. Det er en tradeoff som i mange tilfeller vil være gunstig, for utbrente høylys er normalt vesentlig mer forstyrrende enn litt ekstra bildestøy.
/../
Av superzoomkameraer er Panasonic FZ50 eneste direkte konkurrent, men det er to år gammelt og har mindre zoomområde og er tregere i bruk. Det finnes andre superzoomer som har like mye eller mer zoom. Olympus SP-570UZ og Panasonic FZ18 er to av de beste modellene, men da kommer man over i en annen klasse med mindre kameraer som ikke gir samme ”speilrefleksfølelse” som S100fs.
Det finnes selvsagt ultrazoomer som er bedre enn S100fs på enkelte områder, men S100fs er i særklasse det mest komplette og avanserte kameraet i denne klassen. S100fs får en soleklar Akam anbefaler utmerkelse, men samtidig må vi presisere at pris, størrelse og ikke minst konkurransen fra speilreflekser gjør at dette ikke er et kamera for alle.
Les hele testen hos Akam.no.
Noen egenskaper
- 14,3x zoom (tilsv. 28-400 mm f/2,8-5,3) med optisk bildestabilisator
- Valgfritt 30 b/s eller 60 b/s bildefrekvens for søker og LCD-skjerm
- 2/3" Super CCD VIII HR bildebrikke med 11,1 mill. effektive bildepunkter
- 3840x2880 (4:3 bredde/høyde-format) eller 4032x2688 (3:2)
- 22 Mp RAW eller JPEG (Fine/Normal @ 11 Mp), AVI video, WAVE lyd
- Nærgrense vidvinkel/tele: 50/250 cm, makro 10/90 cm, supermakro 1 cm (W)
- 256-felts evaluerende, sentrumspunkt og gjennomsnitts lysmåling
- Separat knapp for å låse eksponeringen (AE-L)
- Auto/manuell lysfølsomhet (ISO 100-1600) + ISO 6400 (6 Mp) og ISO 10000 (3 Mp)
- Lukkertider fra 1/4000 s. til 30 s., pluss Bulb (maks. 30 s.)
- Blenderverdier fra f/2,8 - f/11 (f/5,3 - f/11 ved lengste tele)
- Video med lyd i 640x480 eller 320x240 oppløsning med 30 b/s
- Oppvippbar blitz (manuelt) med rekkevidde 7,2 m (W) og 3,8 m (T) ved Auto ISO
- +/- 2/3 EV blitzkompensasjon
- Blitzsko og kabeluttak for ekstern blitz (uten TTL blitzmåling)
- 25 MB internminne og kortspalte for xD-Picture Card og SD/SDHC minnekort
- USB 2.0 Hi-Speed grensesnitt (PTP/MTP), pluss videoutgang (PAL/NTSC)
- Kapasitet på 250 bilder m/50% bruk av blitz pr. oppladning (LCD-skjerm eller søker)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar