Musikk- og chatteprogrammet Svisj på NRK har mottatt titusenvis av MMS-bilder fra seernes mobiltelefoner. Kunstneren Eivind Lentz bestemte seg for å gå gjennom det etter hvert så rikholdige bildearkivet til NRK. Et utvalg av seerbildene er nå blitt bok.
- Jeg har lenge vært opptatt av forholdet mellom hva som er privat og hva vi regner som offentlig sfære i forhold til fotografi. Dette er i endring i dag med overvåkningskameraer, satellitter og mobilkamera og webkamera, sier han.
- For meg er det ikke lavstatusbilder. Jeg synes de er veldig folkelige. Disse MMS-bildene representerer det motsatte av overvåkningskamera, nemlig mennesker som frivillig eksponerer privatsfæren sin.
Lentz har sett på 40 000 bilder, og funnet tendenser.
- I stedet for å skrive om disse tendensene, lar jeg bildene tale for seg. Jeg fant det som var mest vanlig, og det er alt fra pupper til babyer. Men det kan også være at røde bilder blir fotografert fra siden, mens svarte bilder blir fotografert på skrå. Det er dessuten absolutt flest mennesker med blå øyne som har fotografert seg selv, og det er flest høyre øyner som blir fotografert, sier han.
At både viste og sensurerte bildene har havnet i boken kan nok komme som en overraskelse på mange. Førsteamanuensis ved NTNU, Aud Sissel Hoel, tror ikke bildene er ment for ettertiden.
- Selv om det er lettere å knipse og slette bildene enn noen gang, er det også enklere enn noen gang å arkivere bilder. På den måten blir bildene evige, og kan spores på en måte som mange ikke tenker over, sier hun.
- Det er veldig lett for eldre generasjoner å tolke denne måten å bruke bilder på som et uttrykk for ekshibisjonisme. De stiller seg uforstående til denne måten å bruke bilder på. Men kanskje er det en litt for rask konklusjon. Kanskje bør man heller åpne for spørsmål om dette er tegn på at grensene mellom hva som er offentlig og privat er i ferd med å flytte på seg
MMS-bilder fra TV blir bok - Kultur - NRK Nyheter
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar