Globalt selges det mellom 600 og 800 millioner mobiltelefoner årlig. De fleste har innebygd kamera. Men til forskjell fra et vanlig fotoapparat, har ikke de fleste mobilkameraene autofokus. På grunn av liten åpning får man likevel brukbar dybdeskarphet, men mangelen på lys gjør det spesielt vanskelig å ta bilder innendørs, og bildene blir gjerne uskarpe.
Hortenbedriften Ignis Display så interessante muligheter i dette markedet, og tok kontakt med SINTEF som hadde en ide om hvordan man skulle få overført funksjonaliteten fra vanlige fotoapparat over til mobilkamera. Arbeidet er nå i gang, og foruten å kunne fokusere meget raskt, vil den nye linsen også bli billig og ha god optisk kvalitet.
Ideen er i prinsippet basert på den måten øyet fungerer på med sitt autofokus. Hos mennesker og alle pattedyr består øyelinsen av et mykt, gjennomsiktig materiale. Rundt linsen ligger en muskel som regulerer tykkelsen på linsen etter hvilken avstand du vil fokusere på. For nære objekter slapper av muskelen til slik at linsen blir tykk på midten, mens muskelen strammer og linsen blir tynn når vi skal fokusere på større avstander.
Den nye linsen til Ignis Display består også av et mykt materiale, en polymer som har meget liten masse, kan formes meget hurtig og kan endre form nesten som en muskel. Polymeren plasseres på en silisiumkrets sammen med piezoelektriske elementer. Elementet er laget slik at det omdanner et elektrisk signal til en mekanisk kraft som gir polymermaterialet den linseformen man ønsker.
Ved Ignis Display setter man sammen flere skiver og monterer på plass det polymere materialet før hver enkelt linsemodul monteres sammen med nødvendig elektronikk og andre linser.
Internasjonalt har Ignis Display møtt stor interesse fra en rekke bedrifter i både hjem- og utland. Selv om det er flere konkurrenter ute i markedet, mener Ignis Display at linsekonseptet deres har flere fordeler, og at det ikke er usannsynlig at millioner av mobilkameraer verden over vil fotografere med denne linsen innen få år.
Bedre bilder på mobilkamera - SINTEF
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar