Olympus SP-500 Ultra Zoom

Olympus har lenge hatt interesante ultra-zoom kameraer på reportoaret, både analoge og digitale, og SP-500 possisjonerer seg nå som et fabrikkens toppkamera innenfor dette segmentet. Olympus har laget et svært kompakt kamera med hele 10x zoom, men samtidig beholdt en hederlig lysstyrke på f/2,8-3,7.

Oppløsningen er 6 megapiksler og kameraet byr på en rekke avanserte funksjoner, mange flere enn hva en vanligvis kan forvente i denne prisklassen. Når prisen ligger i underkant av 4.000 kroner fremstår Olympus SP-500 Ultra Zoom som et kamera som bør kunne apellere til svært mange.

Testen i digit.no konkluderer som følger:

Olympus SP-500 Ultra Zoom gir utvilsomt mye kamera for pengene. Objektivet har gode ytelser, zoomområdet og lysstyrken er helt i toppklasse, men 38 mm vidvinkel er beskjedent og kameraet mangler bildestabilisator. Stativ eller et annet stødig underlag vil derfor være nødvendig ved teleopptak med ISO 80 i svakere belysning enn klart solskinn. Alternativet er å øke lysfølsomheten, som gir mer bildestøy. Zoomområdet kan utvides med både vidvinkel- og telekonverter.

Oppløsningen på 6 megapixels vil sikker være "skuffende" lite for enkelte, men i virkeligheten er det mer enn tilstrekkelig for de fleste. De færreste har behov for fotografiske forstørrelser enn 30x40 cm og med 10x zoom burde behovet for å lage utsnitt også være minimalt. Jeg likte kameraets konstruksjon svært godt, meget kompakt, brukervennlig og med fabelaktig grep, som gir høy trygghetsfølelse. Dessuten har den elektroniske søkeren høy oppløsning, men søkerokularet er trangt og mangler dioptrijustering.

Bildekvaliteten er generelt meget god, med lite bildestøy untatt ved ISO 400. De optiske ytelsene er formidable i sentrum, men faller kraftig mot hjørnene. Også makroegenskapene er imponerende, særlig ved supermakro, mens video og serieopptak er blant kameraets svake sider, likeså at bildelagringen og visningen går tregt. Strømforbruket er imponerende lavt, men kun AA-type batterier kan benyttes og bare alkaliske batterier er inkludert i prisen. Heller ikke minnekort følger med, bare et latterlig lite 10 MB internminne. 4.000 kroner er slett ingen upris, så i sum syns jeg SP-500 UZ leverer god valuta for pengene.


Digit.no :: Olympus SP-500 Ultra Zoom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar