Morten Krogvold er tilbake på NRK1 med serien "Ansikt til Ansikt". Kommende søndag kan man møte Krogvold personlig, i samtale med Johan Brun på Folkemuseet. Johan Brun er pressefotografen som ble beskyldt for å felle Hjallis og som tok det legendariske bildet av Stein Eriksen under Oslo-OL i -52.
De to fotografene møtes i utstillingen "År og dag; Johan Brun: Fotografier 1948 - 2003", som viser bilder fra Johan Bruns lange karriere i norsk pressefotografi, hans portretter og landskapsbilder.
Søndag 12. februar kl. 12 - 13.30 på Folkemuseet
MORTEN KROGVOLD (f. 1950) er lektor i fotografi. Han har deltatt på en rekke kollektivutstillinger i inn- og utland, og har hatt mange separatutstillinger. Har mottatt Statens reise- og studiestipend og 3-årig arbeidsstipend for kunstnere. I 1989 fikk han Fotografiprisen og i 1996 Oslo bys Kulturpris. I 2005 ble han utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden. Han har holdt en lang rekke workshops både i Norge og i utlandet.
JOHAN BRUN (f. 1922) fikk sitt gjennombrudd på femtitallet som sportsfotograf. Hans bilder av blant andre Hjallis og Stein Eriksen har blitt legendariske. Vel så viktig var Bruns deltakelse i utviklingen av bildereportasjen. Hans lange fartstid i Dagbladet resulterte blant annet i en rekke fine fotografiske portretter. Senere har Brun viet seg til landskapsfotografiet, og da særlig med fjellet som motivkrets. På 1990-tallet skildret Brun det norske landskap gjennom flere bøker.
Omvisning
Etter samtalen tilbyr Johan Brun en omvisning i sin egen utstilling ?År og dag; Johan Brun: Fotografier 1948 - 2003?.
ÅR OG DAG JOHAN BRUN FOTOGRAFIER 1948 - 2003
Utstillingen og boken tar for seg hele Johan Bruns mangfoldige produksjon. Johan Brun (1922-) fikk sitt gjennombrudd på femtitallet som sportsfotograf. Vel så viktig var Bruns deltakelse i utviklingen av bildereportasjen, reportasjer som på femtitallet bidro til å gi avisens lesere bilder av hverdagsliv og kultur i Norge. Hans reportasjer i Dagbladet resulterte i en rekke fine fotografiske portretter. Utstillingen viser portretter fra 1953 til 2000, av blant andre Sonja Henie, Alf Prøysen, Tarjei Vesaas, Rolf Nesch, Johan Borgen, Einar Gerhardsen, Kåre Willoch, Liv Ullmann og H.K.H. Kronprinsesse Sonja første gang på Galdhøpiggen.
Etter at Johan Brun sluttet i Dagbladet, viet han seg til landskapsfotografiet. Særlig er det fjellet som har interessert Johan Brun som motivkrets og også privat - han var gjeter i 25 år og ble tidlig kjent som Hardangerviddas fotograf. På 1990-tallet skildret Brun det norske landskap gjennom flere bøker, som Morgenlandet Innlandet i ly av fjella sammen med Odvar Nordli og Telemark dikt og draum sammen med Olav Vesaas. I 2003 - samme høst som Johan Brun fylte 80 - kom boken og utstillingen Våre bruer presenterte fotografier der norske bruer var sett som stilleben i landskapet.
Gjennomgangen av Johan Bruns fotografiske produksjon har avdekket en fascinerende fotografisk dyktighet og vitalitet, med bilder som både tar opp i seg fotografiske trender og på samme tid har Bruns særpreg. Utstillingen og boken reflekterer trekk ved den spesielle pressefotohistorien så vel som mer generelt måter å se verden fotografisk på i etterkrigsperioden. Men først og fremst viser den en særpreget fotograf. Norsk Folkemuseum er glad for å kunne presentere: "År og dag. Johan Bruns fotografier".
Norsk Folkemuseum.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar