Kameramobil og nyheter

Erling Sivertsen, ved Høgskulen i Volda, skriver jevnt of trutt om bruken av kameramobiler. Kameramobilen er med overalt i stadig flere folks lommer, den er både et kommunikasjons- og opptaksredskap, og er i ferd med å påvirke den visuelle kulturen på en gjennomgripende måte.

I forbindelse med terrorbombene i London ble kameramobilen viet vesentlig oppmerksomhet fra nyhetsmediene verden over. For første gang bidro vanlige folk med uvanlige fotos til nyhetsproduksjonen knyttet til en stor hendelse med internasjonal interesse og konsekvenser.

I tillegg til de profesjonelle fotojournalistenes fotos og videoer, ble MMS-fotoene og -videoene til folk som ble rammet av terrorbombene, gitt en dominerende plass i nyhetsbildet.

I løpet av de to siste årene er det blitt svært utbredt over hele den vestlige verden. Selv om fotoene fra mange av kameramobilene fortsatt er grove med lav oppløsning, duger de til å dokumentere nyhetshendelser. Dette bidrar til autentisiteten.

Med kameramobilen kan fotoene bli delt med andre mennesker og med nyhetsmediene kort tid etterpå. Nettopp dette gjør fotograferingen så spennende og revolusjonerende. MMS-fotoet er først og fremst kommuniserende. Om det er noe som skiller det fra andre fotos, er det nettopp det. Men i likhet med skepsisen som kan mobiliseres mot alle former fotografi, er det viktig at nyhetsmediene har rutiner for å kvalitetssikre MMS-fotografiene de bruker. Dermed vil opplevelsen leserne får av en nyhetshendelse bli bedre snarere enn dårligere. Leserens forståelse er det tekstens oppgave å formidle.

Terror, kameramobil og nyheter.

Flere av Sivertsens artikler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar