Fritt Ords Honnør til Tom Martinsen

Institusjonen Fritt Ord har besluttet å tildele Fritt Ords Honnør til Tom Martinsen for hans unike bidrag til utvikling og formidling av norsk fotografi i flere sjangrer: presse-, dokumentar- og kunstfoto.

Tom Martinsen har i over 30 år fortalt og formidlet hvordan verden kan se ut gjennom bilder.

Han er til daglig pressefotograf i Dagbladet, hvor han hver lørdag også presenterer bilder av kjente fotografer som har betydd mye for ham personlig ? og for fotografiets utvikling ? i Magasinets spalte ?Øyeblikket?.

Martinsen samarbeider for tiden med Nobels Fredssenter om en fotoutstilling av den iranske fotografen Attar Abbas om de tre religionene islam, kristendom og jødedom. Utstillingen åpner i mai i år.

Tom Martinsen studerte fotografi ved Foto- och Dokumentarfilmskolan i Stockholm fra 1968?71, med Christer Strömholm som læremester. Martinsen har senere selv undervist i reportasjefotografi ved Sogn videregående skole, Institutt for Journalistikk i Fredrikstad og Høgskolen i Oslo.

Martinsen har hatt flere separatutstillinger, bl.a. utstillingen "Bilder fra verdens ende" i Fotogalleriet i 1979, et galleri han var med på å etablere i Oslo to år tidligere. Han var festivalutstiller under Filmfestivalen i Haugesund i 1994, hvor han viste utstillingen "Min egen road movie" med bilder fra sine reiser i USA. I 2003 viste Lillehammer Kunstmuseum spennvidden i fotografiene til Tom Martinsen og Rolf M. Aagard. Martinsen har også deltatt på en rekke gruppeutstillinger.

Fotografiene til Martinsen er blitt innkjøpt av f.eks. Norsk Kulturråd, Norsk museum for fotografi ? Preus fotomuseum i Horten og Moderna Museet i Stockholm.

I boken 118 Øyeblikk fra 2003 presenterer Tom Martinsen norske reportasjefotografier i tekst og bilder.

Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Med honnøren følger en krystallvase og et pengebeløp på kr 50 000.

Institusjonen Fritt Ord - The Freedom of Expression Foundation.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar