Brassaï - Nattens fotograf

Joda, du kan gjøre mer enn å kjøpe øl og salami i Danmark :) Louisiana, utenfor København, presenterer den ungarsk-franske fotograf Brassaï (1899-1984) - en av de mest inflytelsesrike fotografer i forrige århundre.

Utstillingen, som består av 200 bilder, vil henge frem til og med 19. mars.

Brassaï blev født i den ungarske by Brasso, som efter verdenskrigenes nytegning af grænserne idag hører til Rumænien? kunstnernavnet Brassaï betyder egentlig: fra Brasso. Han gik på kunstskole i både Ungarn og Tyskland. Som 24-årig rejste han til Paris, hvor han de første seks år udelukkende malede og arbejdede med skulptur, men hans nære ven, den ungarske fotograf André Kertész, fik ham overbevist om, at han skulle fotografere. I 1933 udgav Brassaï bogen Paris de Nuit (Nattens Paris), som fik en sensationel modtagelse ? også internationalt ? og det bragte ham til Museum of Modern Art i New York som deltager i udstillingen Photography: 1839-1937.

Brassaï er nok mest kendt netop for denne type af billeder fra vandringer i det parisiske natteliv, med prostitution og småkriminalitet på barer, bordeller og i natklubber. Hans ture gennem det skumle Paris førte ham også til de steder, hvor kunstnerne holdt til; han knyttede livslange venskaber med bl.a. Picasso, Giacometti, Sartre og Henry Miller, og hans portrætter af kunstnerkollegerne er med rette berømmede. De karakteristiske stemningsbilleder fra det parisiske natteliv kan på denne udstilling opleves sammen med andre af de temaer, som optog kunstneren i 20?ernes og 30?ernes Paris ? bl.a. graffitien.

Louisiana Museum for Moderne Kunst

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar