DAB = Gammeldags radio?

Litt på siden av hva jeg vanligvis skiver om dette, men som mange andre teknologi-interesserte har jeg fundert litt på å kjøpe en DAB-radio (Digital Audio Broadcasting). Det er imidlertid ett og annet som tyder på at det bør jeg la være.

I dag skriver www.dagsavisen.no at NRK satser sterkt på DAB. I løpet av neste år vil dekke 80 prosent av Norge med sine DAB-sendingene. At det i dag finnes nye digitale radiostandarder som gjør dagens DAB-radioer gammeldagse, er derfor noe det snakkes lite snakk om der i gården.

"- Ni av ti nordmenn tror nok at DAB er radioens framtid. Det skyldes at vi ikke har fått høre om noe annet i Norge. Faktum er at det nå er kommet mange nye digitale radiosystemer. Dette plikter en offentlige kringkaster som NRK å opplyse forbrukerne om", sier Per Morten Hoff i IKT Norge.

En slik ny digital radiostandard er DRM, som tar inn et stort antall utenlandske radiokanaler. Dette i motsetning til DAB, som bare tar inn nasjonale kanaler på grunn av sin begrensede rekkevidde.

"- Å bare selge DAB-radio uten å opplyse folk om alternativene som er på vei, er svært betenkelig. Samtidig er det også feil å promotere DAB, før Stortinget har hatt spørsmålet om framtidig radionett i Norge til politisk behandling. Her har svenskene vært mer redelige. Verken Sveriges Radio eller svensk radiobransje har promotert DAB-radioen, fordi svenske politikere ennå ikke har behandlet Sveriges digitale radionettverk", sier Per Morten Hoff til Dagsavisen.

Lydkvalitet og båndbredde
Skikkelig lydkvalitet er det jeg har sett for meg som kronargumentet for å anskaffe en DAB-radio. Undersøker man litt finner man imidlertid ut at DAB nok fjerner forstyrrelser ( noe som er kjekt i en bilradio), men at lydkvaliteten faktisk er dårligere enn for en skikkelig innstilt FM-radio. Ettersom DAB er digitalt bestemmes lydkvaliteten av kombinasjonen mellom kompresjon og båndbredde.

Der mange lydentusiaster fortsatt mener at MP3 (MP3 er en versjon av MPEG Layer III) ikke holder mål, benytter DAB forløperen MP2. MPEG Layer II brukes også i i satellitt-TV (DVB-S) og på DVD. Forskjellen i lydkvalitet på MP3 sammenliknet med MPEG Layer II, er svært liten fra ca. 128kbps og oppover, mens MPEG Layer II er mer robust enn MP3.

På toppen av det hele er båndbredden i DAB ikke bare delt, den er også begrenset til 1152 kbps per kanalpakke. Kompresjonsgraden gjør dermed at man med dagens nettverk ikke kan tilby bedre lydkvalitet og flere kanaler samtidig. For tiden er den totale båndbredden delt på 6 x 192 kbps, der NRK får fire, mens P4 og Kanal 2 digital får en hver. For å kunne tilby flere programpakker må infrastrukturen bygges ut med nye sendere.

Mer om DAB på dinside.no, samt på Norkrings nettsider.

Avgjøres i neste uke
Hva som blir Norges framtidige radiostandard skal avgjøres etter at Samferdselsdepartementet mottar Digitalradiorådets (ikke ofte man finner et ord som ikke finnes i søkemotorene - per 9. des 2005 ;) rapport om saken om en drøy uke. I dette rådet sitter DAB-forkjempere som NRK, P4 og Norkring, og man regner derfor med at rapporten anbefaler DAB som ny norsk radiostandard.

"- Vi må gjøre de teknologiske veivalgene nå. Vi tror at DAB blir grunnteknologien og at annen ny teknologi blir supplerende, sier Andersen. Han synes det er feil å si at radio og TV-bransjen spekulerer i at nordmenn vil kjøpe nye oppdaterte digitalradioer når nye standarder kommer i salg.

- Nordmenn er tidlig ute med å tilegne seg nye produkter. Vi forholder oss til at 70 prosent av innbyggerne i Norge kan ta inn DAB-sendinger. Du må huske på at DRM-radioer ikke er i salg i dag. DAB-radioen er heller ikke slått igjennom i den grad at vi kan kalle dem årets julegave. Den store salgsøkningen kommer senere, sier Erik Andersen i Elektronikkbransjen. "


Se også artikkel i VG.


Oppdatering:

-Dette har ingeting med lydkvalitet å gjøre, men er kun et stratgisk utspill der IKT-Norge ønsker å trenere utviklingen av digital radio i Norge. Det sier Øyvind Vassaasen, radisosjef i NRK, i en kommentar til IKT-Norges generalskeretær Per Morten Hoffs påstander om dårlig lydkvalitet på DAB-sendinger i dagens VG.

Lars Winsvold, leder av utvalget som den 19. desember legger fram sin utredning om digitalradio og valg av teknologiplattform, understreker at utvalget har evaluert og nøye sjekket ut de alternativene som finnes på markedet.

Lydkvalitet har vært en av flere kritereier, men han legger ikke skjul på at de økonomiske sidene ved overgangen til en ny teknologisk plattform har vært viktige. Tilgang på kompatible mottakere har også vært et aspekt i våre vurderinger.

(ref Aftenposten)

Oppdatering 19.12.05:
Arbeidsgruppen som har utredet DAB i Norge har avlagt sin innstilling (hele rapporten i PDF-format).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar