Test av Canon EOS 5D

Canon EOS 5D tilbyr en fullformat sensor, og er beregnet på proffer som ønsker et alternativ til 1Ds MkII. Kameraet vil selvsgat også passe for entusiaster som ønsker seg fullformat.

De største forskjellene mellom EOS 5D og EOS 20D konsekvenser av forholdet mellom sensorstørrelsen og oppløsningen. Dette har store implikasjoner, særlig på bildekvaliteten, men her er det er flere momenter å tenke på enn mange er klar over.

Fordeler og ulemper
De store sensorene har to ulemper, og dette er prisen og de økte kravene de stiller til vidvinkeloptikk. Den høyere prisen gjør at slike sensorer må antas å bli forbeholdt kameraer av de mer påkostede typene. Hvorvidt dette vil bli tilfelle litt lenger frem i tid, avhenger av om produksjonen av de større brikkene fortsetter å være like kostbar. Det bør advares mot at man forsøker å gjøre, som vi kjenner til at det har vært gjort, og antakelig fortsatt gjøres, i
konsumentklasse-modeller: Man tolererer flere defekter i silisiumet. Slike defekter kan så maskeres via firmwaren i kameraet, men for stor toleranse for defekter i materialet medfører lavere kvalitet og potensielt forkortet levetid.

Samtidig er ikke fullformatets fortrinn til å komme fra, og man trenger neppe ha spesielle profetiske evner for å forutse at flere sensorstørrelser kommer til å eksistere side om side i fremtiden. Her er det at arven fra 35 mm film viser seg å være en heldig sådan. Når de aller fleste objektiver i produsentens system er kompatible med både kamerahus med mindre sensorer og hus med fullformatsversjoner, betyr det at fotografen får valgmuligheter som favner over et detaljeringsnivå som ligger på linje med eller overgår 35 mm film til de nivåer som tidligere bare kunne oppnås ved større filmformater.


Konklusjon

Noen av de feilene dette kameraet har, har det felles med en del andre EOS-modeller. Vi tenker da blant annet på plassering av speillås-funksjonen og faren ved å åpne dekselet til minnekortet mens kameraet skriver til det. Disse feilene blir påpekt av omtrent alle testere, og det er overraskende og skuffende at Canon nok en gang har valgt å ignorere det.

Sensoren er likevel det enkeltelementet som skiller dette kameraet fra mengden. Fordelene denne sensorstørrelsen gir er mange, og bortsett fra bildekvaliteten, må vi trekke fram den store søkeren, som gjør det bedre å bruke kameraet.


Sammenliknet med 20D, gir kameraet bedre bildekvalitet, både bilde for bilde og piksel for piksel. Det har også bedre støyegenskaper på høye ISO-verdier.

På tross av åpenbare kvaliteter vil også EOS 5D gi bilder som er mindre skarpe i kantene, det vil gi mer lysavfall mot hjørnene og mer kromatisk aberrasjon enn kameraer med mindre sensor vil gi med den samme optikken. Rimeligere modeller fra Canon gir meget bra bildekvalitet og stiller mindre krav til optikk og bruker. Det betyr i praksis at dersom du ikke allerede har en samling kvalitetsoptikk vil en oppgradering til EOS 5D kunne bli svært kostbart.

Hvis du derimot forstår og aksepterer de fordelene og ulempene som fullformat gir deg er dette et kamera som gir noe av det aller ypperste som er å få av bildekvalitet, det har en konstruksjon som gjør at det tåler mye.

Akam.no - Test av Canon EOS 5D.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar