Eirik Solheim skriver at NRK nettopp har lansert en omfattende tjeneste beregnet på det voksende markedet for media-center-PCer. Tjenesten gir tilgang til NRKs arkivmateriale, ikke mindre enn 20.000 videoklipp er tilgjengelig.
Flott, men det er også flere åpenbare problemer....
NRK har valgt WMV, et valg som "ble tatt for flere år siden" (sic!) basert på kriterier, som videokvalitet vs. båndbredde, kostnader for enkoding, brukervennlighet, og sist, men ikke minst, et tilgjengelig til et system for rettighetshåndtering. Gitt disse fire punktene antar jeg det siste har veid tyngst.
NRK vurderer fortløpende hvilke formater som finnes. H.264 og andre MPEG-4 baserte systemer har gjort at vi nå har formater som er konkurransedyktige på kvalitet.
Noen av de prinispielle sidene ved dette har vekket internasjonal interesse. Cory Doctorow - som også er talsmann for Electronic Frontier Foundation - skriver godt om dette.
BBC var en gang et forbilde for kringkastingsvirksomheten her hjemme på berget, emn mens BBC lanserer et svært viktig initiativ - Creative Archive - går NRK dessverre i motsatt retning, og føyer seg med det inn i den samme uheldige utviklingen som en annen offentlig innholdsleverandør, Filmarkivet, også representerer.
Dette aktualiserer den stadig tilbakevendende diskusjonen om hva "public service" skal innebære i fremtiden. Produksjonsaspektet, altså brukernes muligheter til å være medprodusenter gjennom gjenbruk av innhold, bør trolig trekkes langt sterkere inn i denne diskusjonen. Det tyngste argumentet r at mye av dette innhoildet har vi allerede betalt for gjennom TV-lisensen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar