Nikon har fått pepper for en kryptering av selskapets RAW-filer, nærmere bestent data knytett til hvitbalanse.
Nikon hevder i en pressemelding at dette er for å beskytte de unike data som representerer hvert enkelt RAW-bilde, og at utviklere av andre løsninger kan få tilgang til dataene ved hjelp av et eget Software Development Kit (SDK). Riktignok er det under forutsetning av at man innhenter tillatelse fra Nikon.
Debatten har kommet i gang som en følge av at Adobe har utviklet et eget RAW-format, DNG, der hensikten er å støtte alle typer RAW-formater. Så langt har oppslutningen har vært lunken fra alle de store produsentene, noe som trolig gjenspeiler at man i fremtiden ser for seg et voksende marked for programvare beregnet på denne typen konvertering.
På samme måte som Nikon forbeholder Canon seg retten til å videreutvikle sitt eget RAW-format, uten å måtte ta hensyn til andre. Samtidig registrerer produsentene en rekke patenter for å beskytte sine løsninger, noe som gjør det stadig vanskeligere å komme fram til en åpen standard.
Detbatten er interessant, ikke minst fordi den synliggjør at kamerabransjen allerede, langt på vei, fungerer på samme måte som markedet for datamaskiner og programvare. Nikon og Canons strategi kan dermed betegenes som å "gjøre en Apple", med andre ord at de er i ferd med å etabelere en nær kobling mellom hardware og software.
Hvor lurt det er i det lange løp gjenstår å se. Personlig tror jeg det ikke er noen klok strategi, og at kameraprodusenter som jobber for å tilpasse sine tekniske løsninger til åpne standarder vil kunne få et konkurransefortrinn.
Nikon respond to RAW WB concerns.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar